FlickerFree ve PWM

 

Öncelikle PWM olmayan monitörlere DC denir ve PWM(piviem)’in açılımı Pulse Width Modulation oluyor.



FlickerFree:



Monitörün arka aydınlatmasının* daha yüksek frekanslarda çalıştırarak daha az titreşim hissi sağlar. Gözünüz için önemli bir etmen.

TV’ler için:

PAL ve SECAM kullanan ülkelerde 50Hz>100Hz.

NTSC kullanan ülkeler için: 60Hz>120Hz. Türkiye NTSC kullanıyor. Ayrıca Türkiye’de 50Hz olarak anılan TV’ler 60Hz’dir.

PC’ler için fikrim yok. Çünkü bu GPU ve Hz’e bağlı.

Test Yöntemi:

Monitörünüzün parlaklığı 100’de iken kameranızı açın ve farklı enstanteneleri(S) deneyin. Eğer bir bant şeridi hareket ediyorsa monitörünüz FlickerFree özelliğine sahip değildir.


PWM

Monitörün arka aydınlatmasının sürekli açılıp kapanmasıdır. Bunu en çok düşük parlaklıklarda fark edebilirsiniz. Çünkü monitör artık düşük parlaklık için arka aydınlatma LED’lerini açıp kapatmaktadır. Bu da sizin için çok rahatsız edici olacaktır.


PWM’in tepkimeye etkisi

PWM olmayan satırını önemsemeyin. Diğer görselleri önemseyin.

PWM hareketli bir nesnede bu etkiyi yaratacaktır. Bu OLED PWM’ler için de geçerlidir.


PWM nasıl çalışır?

Dikey çizginin ortasını 50Hz, en alt çizgiyi 0Hz ve en üst çizgiyi 100Hz olarak kabul edelim.Bir devrede modülün açık ya da kapalı olmasını frekanslar belirler. 0-50Hz kapalı, 50-100Hz açık demektir. 

PWM arka aydınlatmalar parlaklığı azaltmak için sürekli açılıp kapanırlar, ama DC arka aydınlatmalar sürekli sabit kalırlar. Bu sayede gözleriniz daha az yorulur.


Test Yöntemi

Düşük bir parlaklıkta kameranızı açın ve farklı enstanteneleri(S) deneyin.


OLED’lerde PWM

OLED’lerde de PWM olabilir. Etkisi hakkında fikrim yok ama tek bildiğim şey LG’nin tüm OLED panellerinin DC olduğudur. Bu yazı güncelliğini kaybetmişse farklı kaynaklara yönelin.

Yorumlar